Egy új vállalkozás létrehozás lépésenként

A kezdő lépések.

 

Egy vállalkozás létrehozása komplex és sokrétű feladat, amely alapos tervezést és előkészítést igényel. A cégbírósági bejegyzés, bár fontos mérföldkő, csak a folyamat végén jön, miután számos lényeges döntést hoztunk meg. Egy saját vállalkozás indítása számos előnnyel jár, mint a függetlenség, a saját döntések meghozatala és a potenciálisan nagyobb profit lehetősége. Ugyanakkor, mint minden vállalkozásban, itt is jelen vannak kockázatok, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A vállalkozás sikeressége nem csak a jó üzleti döntéseken múlik. A cég hosszú távú stabilitása és növekedése azon is múlik, hogy milyen jogi és gazdasági alapokon nyugszik. Ezért a vállalkozás alapjainak megteremtése során több lényeges tényezőt is figyelembe kell venni.

Az alapötlet – és annak vizsgálata.

 

Az első és talán legfontosabb lépés a vállalkozás alapötletének kialakítása. Egy eredeti és innovatív ötlet, amely egy jól azonosított piaci résre fókuszál, kulcsfontosságú a sikerhez. Az ötlet kialakítása után következik a piackutatás, amely során megállapíthatjuk, van-e valós kereslet az adott termékre vagy szolgáltatásra. Pozitív visszajelzések esetén érdemes további elemzéseket végezni, mint például a konkurencia vizsgálata, az árazási stratégia kialakítása és a várható nyereség kalkulálása.

Az üzleti terv készítése során részletesen át kell gondolni a vállalkozás minden aspektusát. Ez magában foglalja a várható kiadásokat, a potenciális terheket, a marketing stratégiát, és természetesen a várható nyereséget is. A tevékenységi kör kiválasztása is kritikus lépés. A vállalkozás csak azokban a tevékenységekben számlázhat, amelyek a cégnyilvántartásban szerepelnek. Az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke és a TEÁOR segítségével választhatjuk ki a megfelelő tevékenységi köröket, amelyek leginkább illeszkednek a vállalkozás profiljához.

 

Székhely tervezése.

 

Végül, de nem utolsósorban, a vállalkozásnak székhellyel kell rendelkeznie. A székhely nem csak az ügyintézés központja, hanem a vállalkozás hivatalos címe is. Ide érkeznek a hivatalos levelek, és itt található a vállalkozás központi irodája. A székhelynek megfelelően láthatónak és elérhetőnek kell lennie, és a cégnek jogában áll az ingatlant használni, legyen az saját tulajdon vagy bérlemény. Azonban a székhely választása során különböző problémák, akadályok jöhetnek elő. Ezek a következők lehetnek:

  • albérletben lakik a vállalkozást alapító személy és a bérbeadó nem járul hozzá a székhelyként való szerepeltetésben
  • ugyan van saját lakás, de nem szeretnék, ha a privát családi szférában lenne a számtalan piaci szereplővel kapcsolatban álló cég „központja”
  • lakossági tarifát (villany, gáz stb) visszamenőleg kiszámlázhatják, átalakíthatják közületi vállalkozói árra – ami kamatokkal együtt hatalmas összeg lehet. Mivel értelemszerűen egy cég székhelyére nem lehet azt mondani, hogy csak lakhatási célt szolgál, ide kapcsolódik a következő:
  • az önkormányzatok egy része építményadót fizettet azok után az ingatlanok után, amelyeket nem csak lakhatásra használnak
  • az idő nagy részében a vállalkozás részéről hatósági stb. személyes kiszállás esetén nem tartózkodik senki a székhelyen, nem érik el a céget
  • a postás ha küldeményt hoz, ha nincs senki az ingatlanban, nem tudja átadni azt.

stb.

Lehetne még tovább sorolni. A fentiek nyilván az esetek egy hányadára nem vonatkoznak, hisz ha a cég székhelyeként bérelt iroda, üzlet szolgál. Azonban ha valaki az otthonát jelöli meg, nagyon sok nehézséggel nézhet szembe. A vállalkozás és cég alapításakor mindezek miatt sokan választanak un. székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatásnak számtalan előnye lehet, érdemes fenti esetekben végiggondolni ezt a lehetőséget is. Cégcsoportunknál a székhelyszolgáltatást kedvező áron igénybe vehető, akár iparűzési adót is megspórolhat vele!

 

Cégnév és a vállalkozási forma kiválasztása

 

A korlátolt felelősségű társaság (kft.) a legnépszerűbb céges forma, ahol a tagok felelőssége korlátozott. A közkereseti társaság (kkt.) egyszerű forma, de a tagok teljes magánvagyonukkal felelnek. A betéti társaság (bt.) beltagja korlátlanul felelős, míg a kültag nem. A részvénytársaság nagyobb tőkével alapítható és a részvényesek felelőssége korlátozott.

A cégnévnek egyedinek és nem megtévesztőnek kell lennie, és tartalmaznia kell a cégforma megnevezését. A cégvezető nagykorú személy lehet, aki nem áll eltiltás alatt. A cégjegyzés a cég képviseleti jogát jelenti, amely lehet önálló vagy együttes.

A cégformánként változó induló tőke összegyűjtése fontos, a kft. esetében hárommillió, a részvénytársaság esetében ötmillió forint. A tőke készpénzből és nem pénzbeli hozzájárulásból is állhat.

Végül, minden társaságnak létesítő okirattal kell rendelkeznie, amely tartalmazza az alapvető működési szabályokat és a tagok jogait és kötelezettségeit.

Egyéni vállalkozás, cég alapítása ügyvédnél és cég bejegyzése

 

Az egyéni vállalkozás esetén az webes ügysegéden kell eljárni, melyhez ne kell ügyvéd. Ehhez általában a könyvelők szoktak segítséget nyújtani. A cégbejegyzés ma már teljesen elektronikus, melyet e-aktában az ügyvéden keresztül lehet kezdeményezni. Ügyvéd kötelezően részt vesz az eljárásban, ő intézi a dokumentumok benyújtását és ellenőrzését. Az egyszerűsített eljárás gyors és ingyenes, de ha egyedi szerződésre van szükség, az általános szabályokat kell követni, az viszont hosszabb bejegyzési idővel jár.

Az ügyvéd intézi a cégbejegyzés minden lépését, a cégbíróságtól érkező tanúsítványok átvételétől kezdve az adószám és statisztikai számjel beszerzéséig. Cégbejegyzés után, ha társasági formában működsz, 8 napon belül bankszámlát kell nyitnod. Könyvelőre és számlázó programra is szükséged lesz. Könyvelőről már a cég, vállalkozás létrehozása előtt hetekkel korábban érdemes gondoskodni.

Amennyiben cégcsoportunktól igényel székhelyszolgáltatást, és nincsen ügyvédje mi tudunk a megfelelő ügyvéd kiválasztásában segíteni, így akár egyetlen egy alkalommal, összevonva a kettőt megtörténhet minden irat aláírása.

 

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍVÁS MOST
Scroll to Top
HÍVÁS